Blog

Voiko Suomessa elää bloggaamalla?

Vain harva bloggaaja pystyy Suomessa elämättämään itsensä pelkästään bloggaamalla, mutta pieniä lisätuloja blogista voi toki saada. Toisaalta maailmalla on reilusti enemmän ammattibloggaajia, ja kyllä Suomestakin jo löytyy huipputuloihin yltäviä bloggaajia, jotka ovat haluttuja yhteistyökumppaneita ja somevaikuttajia. Lisäksi blogien kirjoittamisen on todettu ammattimaistuneen myös meillä. Huipputulojen tavoittelu blogin kautta on kuitenkin aina riski ja voi vaatia useita vuosia ennen kuin blogi alkaa tuottaa. Nämä vuodet voivat olla rankkoja, kun bloggaamisen lisäksi olisi hoidettava vielä päivätyökin, joka tuo leivän pöytään.

Mistä ammattibloggaajat saavat rahaa?

Yleensä suomalaiset ammattibloggaajat saavat tuloja palapelimaisen sirpaleisesti eli tuloja tulee monelta eri taholta, kuten mainoksista sekä yhteistyökampanjoiden kautta. Yhteistyötä saatetaan tehdä hyvin monenlaisten tahojen kanssa. Lehdet, agenttitoimistot, blogiportaalit, erilaiset yritykset ja monet muut tahot ovat tyypillisiä blogien yhteistyökumppaneita. Tämän lisäksi monet bloggaajat tarjoavat bloginsa kautta erilaisia oheistuotteita tai -palveluita. He voivat myydä esimerkiksi erilaisia kursseja tai e-kirjoja, jotka liittyvät blogin aiheeseen. Lisäksi blogi voi auttaa bloggaajaa saamaan muitakin töitä blogin ulkopuolella. Blogi on ikään kuin bloggaajan käyntikortti tai nettiportfolio, jonka kautta mahdolliset työnantajat luovat kuvan bloggaajasta ja hänen työnsä jäljestä.

Vaikka bloggaaminen onkin Suomessa ammattimaistunut, on blogi kuitenkin useimmille suomalaisille bloggaajille harrastus. Toki monen harrastajan haaveissa silti siintää ajatus siitä, että blogista voisi tulla ihan oikea työ.

appdev