Blog

Blogien kaupallinen yhteistyö

Moni bloggaaja saa rahaa kaupallisista yhteistöistä. Ne tarkoittavat siis sitä, että jokin yritys haluaa mainostaa tuotettaan tai palveluitaan blogin avulla. Blogilla voi olla niin paljon näkyvyyttä, että bloggaajalle tarjotaan suoraa sopimusta rahaa vastaan. Bloggaaja saa siis palkkaa siitä, että hän julkaisee yritystä koskevan postauksen tai useampia postauksia. Joskus blogipostauksen lisäksi voidaan sopia vaikkapa sosiaalisen median postauksesta, joka tehostaa näkyvyyttä entisestään.

Jos blogi taas on hieman pienempi, eivätkä sen seuraajamäärät ole vielä kovin suuria, voi yritys tarjota provisioon perustuvaa sopimusta. Jos blogista löytyvän linkin kautta esimerkiksi tehdään tilaus, bloggaaja saa itselleen tietyn prosenttiosuuden myydyistä tuotteista. Tällainen sopimus ei ole bloggaajan kannalta kovinkaan edullinen, mutta varsinkin aloittelevat bloggaajat suostuvat silti niihin.

Ketkä tekevät yhteistyötä blogien kanssa?

Monet yritykset ovat ottaneet blogiyhteistyön osaksi markkinointisuunnitelmaansa. Yrityksiä on siis laidasta laitaan, eikä mikään tietty ala suosi bloggaajia enemmän kuin muut. Esimerkiksi kosmetiikkaa myyvät yritykset, kuten Nioxin, ovat suosineet bloggaajia jo pitkään. Suomesta löytyy useitakin suosittuja kauneusbloggaajia, jotka tekevät paljon kaupallista yhteistyötä. Blogeista voi löytää jopa meikkitutoriaaleja, joissa mainostetaan tietyn merkin tuotteita. Meikkitutoriaalit ovatkin seuraajien mieleen, sillä niiden avulla voi oppia enemmän tuotteista ja saada uutta näkökulmaa omiin kauneudenhoitorutiineihin. Kun postauksesta löytyy vielä asiapitoista tekstiä, on se loistava markkinointikeino yritykselle.

Toisaalta myös pienyrittäjät ovat ottaneet blogiyhteistyöt vakavissaan. Yrittäjät auttavat mielellään toisiaan, joten joskus sopimus voi olla sellainen, että yritys tarjoaa ilmaisia palveluita tai tuotteita blogipostausta vastaan. Tämä on tasa-arvoinen sopimus molempien kannalta ja usein kaikkein kannattavin, jos kyseessä on kaksi pienyrittäjää.

Kaiken kaikkiaan bloggaaminen voi kuitenkin tänä päivänä olla ammatti, jolla elättää itsensä. Tosin se vaatii paljon seuraajia ja yrityksiä, jotka haluavat tehdä kaupallista yhteistyötä blogin kanssa. Kaupalliset yhteistyöt ovat yleensä suurin osa bloggaajan tuloista, jotka tulevat suoraan blogin kautta. Niihin kannattaa tarttua aina, kun sellainen tulee vastaan.

appdev