Millaisia haasteita ammattibloggaamiseen liittyy?
Ammattibloggaajan ammatti on monen unelma, mutta monikaan ei välttämättä aivan täysin hahmota, millaisia haasteita tähän elämäntapaan liittyy. Ensinnäkään blogiyhteistöiden solmiminen ei ole kovinkaan helppoa ja vaatii usein vääntämistä puolin ja toisin. Toiseksi suositun bloggaajan yksityisyys saattaa pienessä Suomessa olla blogin menestyksen myötä mennyttä. Kerromme tässä artikkelissa niistä haasteista, joita ammattibloggaaja Suomessa kohtaa.
Yksityisyyden menetys
Oma yksityisyys on asia, jota kannattaa suojella. Anonyymien, kasvottomien ja nimettömien, blogien aikakausi on auttamatta taakse jäänyttä elämää, ja jos blogin toivoo menestyvän, on oma persoona yleensä laitettava tavalla tai toisella peliin. Aivan kaikkea ei blogissa kuitenkaan kannata jakaa. Rajan vetäminen asioiden jakamisen ja oman yksityisyyden välille saattaa tuntua bloggaajasta haastavalta. Osa bloggaajista on tehnyt rajanvedon esimerkiksi siten, että vaikka hän itse esiintyy blogissa nimellään ja kasvoillaan, ei bloggaajan lasten kasvoja näytetä blogissa.
Yksityisyyden menetyksestä saattaa olla monin tavoin haittaa. Ensinnäkin se, mitä on julkaistu netissä, myös pysyy siellä. Tästä syystä kannattaakin aina harkita kahteen kertaan, haluaako jonkin asian kertoa koko kansalle, ennen kuin painaa Julkaise-nappia. Esimerkiksi omien potilastietojen kertominen julkisesti saattaa myöhemmin harmittaa ja kaduttaa. Avoimesta blogista kuka tahansa voi lukea jakamasi tiedot, joten kannattaa miettiä, onko sisältö sellaista, että voisit siitä keskustella kasvokkain kenen tahansa kadulla tapaamasi ihmisen kanssa. Mieti myös läheistesi yksityisyyttä. Ei ole oikein jakaa blogissa kuvia läheisistäsi ilman heidän lupaansa, tai kertoa heistä asioita siten, että henkilöt ovat tunnistettavissa.
Jotkut bloggaajat ovat joutuneet stalkkereiden kohteeksi, mikä voi olla pelottava kokemus. Moni on joutunut myös kateellisen panettelun uhriksi, mistä on voinut olla ikäviä seurauksia ja jopa kunnianloukkaussyytteitä. Pienessä Suomessa bloggarin on vaikeaa piiloutua katseilta jos julkisuus alkaa tuntua painostavalta, mikä on tärkeää ottaa huomioon siinä vaiheessa, kun blogi alkaa saada tuulta purjeisiinsa.
Negatiiviset kommentit
Suositut bloggaajat saavat yleensä myös negatiivisia kommentteja. Osa kommenteista voi johtua suoranaisesta kateudesta, jonka kommentoija verhoaa nasevan kommenttinsa taakse pyrkien sivaltamaan bloggaajaa arkaan kohtaan. Osalle bloggaajista kommentit ovat kuitenkin liikaa, ja ne voivat kuormittaa aivan kohtuuttomalla tavalla. Ne saattavat tulla uniin ja aiheuttaa kovaa stressiä. Osa bloggaajista on sulkenut koko kommentointiosion ikävien kommenttien vuoksi. Se ei kuitenkaan ole kovin toimiva ratkaisu, sillä juuri lukijoiden kommentit ja lukijoiden kanssa käytävä vuoropuhelu ovat blogin suola ja keino sitouttaa lukijoita. Osa on ratkaissut tilanteen palkkaamalla toisen henkilön suodattamaan ikävimmät kommetit kokonaan pois bloggaajan itsensä nähtäviltä. Tähänkin toimintatapaan liittyy omat haasteensa, mutta toisaalta se voi myös auttaa tuomaan bloggaajalle mielenrauhan.